Shiatsu therapie

Als shiatsu therapeut kan ik u helpen meer balans te bereiken.
Ik maak gebruik van de 5 elementen en de meridianenleer uit de Chinese geneeswijzen (Traditional Chinese Medicine, TCM). De meridianen worden geactiveerd of gesedeerd door een drukpuntmassage. Naast de massage kunt u soms wat oefeningen of leefstijladvies verwachten. De behandeling bestaat uit een massage maar ik gebruik soms ook guasha, cupping of moxa (die ik u ook meegeef om zelf punten te verwarmen). Het uitgangspunt is dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Het lichaam moet zich gaan herinneren wat het eigenlijk zou moeten doen. Wanneer u direct een afspraak wilt maken, kunt u onderstaande knop gebruiken om in mijn agenda te komen.

Agenda

Wilt u meer informatie over de verschillende mogelijke therapievormen?

Klik dan op de plusjes voor de onderwerpen waar u interesse voor heeft.

Shiatsu therapie valt onder de TCM (Traditional Chinese Medicine). Net als bij acupunctuur maak ik gebruik van de meridianen en energiepunten om een lichaam in balans te brengen. In essentie ben ik bezig het lichaam zich te laten herinneren wat het eigenlijk zou moeten doen.

Een acupuncturist stimuleert de energiepunten met naalden, ik doe ditzelfde met drukpuntmassage, rotaties, cupping en eventueel guacha om energie te voeden of juist te sederen. De effecten zijn net als bij acupunctuur voor iedereen verschillend.
Vaak geef ik oefeningen mee als aanvulling op de behandeling; als u deze ook uitvoert dan heeft de behandeling meer effect. Deze oefeningen geef ik ook in mijn Do-in lessen waarbij u zelf aan de slag gaat om uw lichaam (en geest) in balans te houden. 
Er kunnen diverse  klachten behandeld worden. Wanneer er een klacht is die ook door andere artsen of specialisten wordt behandeld, dan doe ik ik dat graag in samenspraak met die behandelend arts/therapeut. Vaak is er een klacht die (nog) niet ernstig genoeg is voor een huisarts om te kunnen behandelen. Voorbeeld: iemand heeft vage buik- en maagklachten maar bloed-, urine- en echo-onderzoek wijst geen abnormaliteiten uit. Ik vind het fijn wanneer dat onderzoek al heeft plaatsgehad, zodat duidelijk is welke afwijkingen er wel of niet zijn.
Soms is er volgens de westerse medische wereld niet meer resultaat te behalen. In dat geval kan shiatsu vaak verlichting bieden. 

 
Zo kan shiatsu therapie worden gebruikt om weer in balans te komen, niet alleen bij problemen met het bewegingsapparaat maar ook bij spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, etc.
Deze geneeswijze werkt holistisch, verbindt lichaam met geest en houdt ook rekening met jaargetijden en locaties waar we wonen en verblijven. 
Daarnaast geef ik advies over voeding en leefstijl.
 
Ook zwangere vrouwen kan ik goed ondersteunen met shiatsu, bijvoorbeeld door de bloedtoevoer naar de baarmoeder te stimuleren of een kindje in stuitligging aan te sporen zich om draaien met moxa therapie.
Ik geef ook zwangerschapsyoga.

Laat altijd weten of er bijzonderheden zijn zoals zwangerschap, medicijngebruik, medische historie, verwondingen of kneuzingen. 
De massages worden op de blote huid, over ondergoed heen, of over makkelijk zittende kleding heen gegeven. Neem handdoeken mee om op te liggen en om u af te dekken. Direct na de behandeling is het goed om een flink glas water of kruidenthee te drinken, dat brengt uw waterhuishouding weer in balans. Het is mogelijk dat u zich rozig voelt en de klachten aanvankelijk iets  toenemen. Wanneer dit effect niet binnen 24 uur afneemt, neemt u dan contact met mij op.
Mijn tarieven vind u bij  tarieven , u kunt direct een afspraak maken in mijn agenda na het aanmaken van een account.
Deze therapievorm wordt door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed, afhankelijk van het aanvullend pakket dat u heeft gekozen. U kunt op de website van de beroepsvereniging NVST kijken op de lijst van vergoedingen door zorgverzekeraars  

Meestal spreek ik van stoel-shiatsu omdat ik mijn kennis en ervaring als shiatsu therapeut meeneem met het werken op de stoel. Het is een korte massage die bijvoorbeeld op de werkplek gegeven kan worden zonder dat er al te veel kleding uit hoeft. Maar ook mijn praktijk werk ik met laagdrempelige stoelmassages, waarbij ik ook shiatsu kan toepassen. Voor een echte shiatsu behandeling is meer tijd nodig, maar een stoelmassage kan een soort voorproefje zijn of tussen de grotere behandelingen door gegeven worden.

In een bedrijf kan het gegeven worden als cadeautje voor uw medewerkers of als onderdeel van uw verzuimbeleid en/of arbeidsvoorwaarden. Het is het oplossen van kleine problemen het voorkomen van grotere problemen en wanneer er toch meer nodig is wordt er doorverwezen naar andere therapievormen zoals fysiotherapie, Mensendieck, Ceasar therapie of bijvoorbeeld chiropractie. Meestal geef ik oefeningen mee en adviezen over leefstijl, waardoor de cliënt ook zelf iets kan doen aan zijn of haar klachten.

Proefmassage is mogelijk evenals een offerte op maat. Laat voor de proefmassage diegenen die het meest kritisch zijn de massage ondergaan, ik ga die uitdaging wel aan. Neem daarvoor contact op via het formulier of per mail rjoosterlee@gmail.com  of per telefoon 0647694122

De methode van Dorn is een zachte manipulatie van de wervels waarbij er wordt uitgegaan van een beenlengte verschil. De benen worden het eerst behandeld, daarna komen de wervels aan de beurt. Schröpfen is een vorm van glijdend cuppen om de spieren wat soepeler te maken. Aan het eind wordt er een oliemassage (Breuss massage) gegeven op de rug. Na 3 behandelingen moet er vooruitgang worden geboekt, zo niet, dan moet er naar een andere vorm worden gekeken. De resultaten kunnen verrassend goed zijn, vooral wanneer de eenvoudige oefeningen consciëntieus thuis worden gedaan.

Het cuppen is een techniek die onder meer in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt om de chi (energie) weer te laten stromen op plekken waar deze is vastgelopen. Het principe is eenvoudig,  een glazen bolletje wordt vacuüm gezogen door er een vlammetje in te houden. Het bolletje wordt daarna snel op de huid geplaatst en zuigt de huid op. Chi en bloed worden dan naar die plek toe “gezogen”.  Na deze behandeling kan er een blauwe plek ontstaan (vergelijkbaar met een zuigzoen} en soms wordt de huid geopend door het vooraf met guacha te behandelen (een schraapmethode) of door een kleine prik met een lancetje.

Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij een stijve nek die plotseling op komt zetten en het bewegen van uw hoofd blokkeert. Met cuppen wordt de blokkade vaak opgeheven. De pijn is dan nog niet geheel weg, maar u kunt uw hoofd weer bewegen. Ik gebruik het ook bij plotselinge heftige rugpijn of wanneer de spieren maar niet willen ontspannen tijdens een massage. Natuurlijk gebruik ik dit altijd in overleg met de cliënt. Het is niet aan te raden wanneer iemand bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt, dus meld altijd uw medicijngebruik.

Het is op dit moment populair omdat Olympische zwemmers het ook gebruiken, bijvoorbeeld Michael Phelps die ook hiermee is behandeld tijdens de Olympische spelen. De blauwe plekken op zijn rug en armen zijn de blauwe plekken die kunnen ontstaan na een intensieve behandeling met cupping.

Hot stone massage

Dit is een wellness massage met warme en koude stenen die voornamelijk ontspannend werkt. Hierbij gebruik ik ook shiatsu technieken.  Voor mensen met artrose- en reuma-achtige klachten en spier- en gewrichtspijnen kan het heel weldadig zijn, mits er geen ontstekingen zijn op het moment van de massage.

Het is echter niet aan te raden bij: 

  • zwangerschap
  • opvliegers (in de menopauze)
  • huidaandoeningen
  • ontstekingen
  • koorts
 
Deze massagevorm wordt gezien als wellness en daarom doorgaans niet vergoed door uw zorgverzekering.

Moxa is een soort houtskool gemaakt van voornamelijk bijvoetskruid (soms worden ook andere kruiden toegevoegd afhankelijk van de gewenste werking). Het heeft de vorm van een staafje vergelijkbaar met een wierookstaafje, alleen dikker (diameter 5 -10 mm) zoals een sigaar. Dit wordt aangestoken en met de gloeiende punt kunnen meridiaanpunten worden behandeld. De brandende punt van de moxa staaf wordt boven de plek  gehouden die de therapeut wil verwarmen en er wordt direct warmte gebracht op de juiste plek. Moxa warmte gaat dieper dan bijvoorbeeld een kachel of een rode lamp.

Vaak geef ik ook de moxa mee aan zwangere vrouwen wanneer hun kindje in stuitligging ligt. Door het verwarmen van blaaspunt 67 (bij de kleine teen) wordt de zuidpool versterkt en krijgt het kindje de energie om om te draaien. Dit kunnen zij zelf doen (eventueel met behulp van hun partners) en daarom krijgen zij de moxa mee.

Maar ook voor bijvoorbeeld rug- of reumaklachten kan moxa uitkomst bieden. Het verdrijft kou en voegt direct warmte (=energie) toe in de meridiaan. Het kan ook op de pijnplekken gebruikt worden; vaak is de verlichting direct merkbaar. Ook voor het verzachten van littekenweefsel is moxa zeer geschikt. Bij de ziekte van Dupuytren in hand of voet kan het verbindweefselen van de pezen worden vertraagd door de aangedane hand steeds zacht en goed doorbloed te maken door het verwarmen met moxa.