Afgelopen week werd ik benaderd door de redactie van RTLZ, zij wilden een programma maken over de randen van de medische wetenschap (programma “de Barometer”). Aangezien eerst mijn voicemail was ingesproken en ik in het begin dacht dat een grap of een hoax was, kwam ik erachter dat het serieuze poging was om mij te benaderen voor een programma voor RTLZ. Ik ben er niet in thuis, als ik tv kijk is dat heel gericht vaak NPO, BBC of België, RTLZ had ik zelfs nog nooit van gehoord of begrepen waar dat voor staat.

Na eerst wel 5 keer heen weer gebeld te hebben want ik kreeg de persoon die gebeld had, maar niet te pakken hadden we toch even een gesprek.

Er werd eerst uitgelegd waar het programma over zou gaan. Men was erachter gekomen dat wanneer je een reguliere geneeskundige opleiding volgt er alleen de nadruk op gelegd wordt welke medicijnen waarvoor dienen en dat goede voeding of een gezonde leefstijl  onderbelicht wordt in deze opleidingen. Er wordt in dat programma dan ook gekeken naar wat de alternatieve/complementaire geneeskunde zou kunnen bijdragen in de gezondheidszorg. Nu kon ik dat van harte beamen en gaf aan dat ik harte meer samenwerking met de reguliere geneeskunde zou willen aanbevelen. De meneer werd steeds enthousiaster en bekeek mijn website. Daar schrok hij van de lage tarieven die hanteerde en stelde daar vragen over. Ik zei dat het inderdaad lastig was om een tarief goed vast te stellen, zit je te hoog dan is het voor veel mensen niet betaalbaar en komt er niemand, zit je te laag dan kun je er zelf niet meer van leven. hij zag ook dat ik een cursus gaf en stelde vast dat ik daar “slechts” € 400 voor vroeg. Daarmee stelde hij vast dat wellicht niet in aanmerking kwam voor zijn programma want het was wel de bedoeling dat je meebetaald aan de productiekosten van dat item in het programma en die zijn ongeveer € 15000,- euro en daarvan werd een deel dan bij mij neergelegd, dus dat grapje zou mij ongeveer € 3000,- kosten. Ik zei dat ik daar inderdaad niet toe in staat ben dat soort bedragen op te hoesten in mijn eentje als therapeut, met een praktijk aan huis.

Maar ik en veel therapeuten met mij, werken op kleine schaal en verdienen geen gouden bergen. Wanneer in een dergelijk programma alleen maar de grootverdieners  aan het woord laten, kunnen alleen de super commerciële scholen en therapeuten het zich veroorloven  van zich te laten spreken. Enfin dit programma is er dus niet voor de kleine ondernemers en therapeuten. Wel mooi dat ze dit onderwerp eens aan het licht kunnen laten komen, maar een uitgebalanceerd programma waarin de ook zelfstandige alleen werkende therapeuten (en daar zijn er heel veel van) aan het woord komen, wordt het dus niet. Jammer ik denk dat het een gemiste kans is, maar blijkt dat RTLZ (de Z staat dus voor zakelijk) er alleen voor grotere ondernemers is, die met een dergelijk programma mooi reclame voor zichzelf kunnen maken, en daarmee poept de duivel toch weer op de grote hoop.

Misschien maar beter zo, ik hoef niet super commercieel te zijn en bergen te verdienen, wanneer ik mijn broek kan ophouden vind ik het goed. Alleen zou het mooi zijn wanneer er eens een lans word gebroken voor de complementaire geneeskunde en erkent wordt dat in dit vak werkende therapeuten echt een bijdrage kunnen leveren aan de volksgezondheid.

Laat mijn werk maar doen en mijn lage tarieven handhaven. Dan krijgen mensen de kans zelf aan hun gezondheid te werken of te leren stoelmassages te geven, alleen jammer dat we nog steeds zijn onderbelicht en we het etiket krijgen “Je moet er wel in geloven”. Maar ja, als ik niet geloof dat een huisarts mij kan helpen, dan hoef ik ook daar niet naar toe.